Om os
Vi er HidDenmark. Vores navn er en sammentrækning af “Hidden Denmark”, og vores mål er at tilbyde en dybdegående guide til det væld af mystiske og glemte steder, der findes over hele det danske landskab. Her kan du læse mere om os, vores formål og vores baggrund.
Sagnenes Danmark
Danmark har en af verdens største samlinger af folkeminder, sagn og eventyr – historier, der ofte er knyttet til bestemte steder. Gravhøje, kæmpesten og borgruiner er lokationer, der ofte spiller en rolle i sagnene.
Fantastiske og ofte uhyggelige fortællinger, der adskiller sig fra eventyr og myter, ved at være stedbundne og til tider knyttet til en historisk person. Det var ikke “på et fjernt slot, engang for længe siden”, det var på den gård at den bonde oplevede noget utroligt.
Sagnene selv, skal man måske tage med et gran salt. De er, udover de overnaturlige elementer, ofte modstridende, eller nær identiske med et sagn i nabosognet. Men, om det vitterligt har vrimlet med nisser og trolde eller ej, så er historierne blevet fortalt igen og igen. Og de er blevet fortalt om steder, der findes. Og de har været virkelighed, for de som troede på dem.
Kludeegen, Faxe
Formidling og kortet
En stor del af vores formidling foregår gennem de sociale medier Instagram og Facebook, hvor vi skriver indlæg og viser billeder, fra steder vi har besøgt eller historier vi har fundet igennem vores research.
Det var dog længe en drøm for os, at kunne tilbyde en samlet måde for andre, at finde de steder vi beskriver. Vi skabte derfor det interaktive kort, hvor vi løbende plotter lokationer efterhånden som vi fotograferer og beskriver dem.
Med kortet kan du få et overblik over Danmark’s sagntræer, helligkilder, hjemsøgte huse og meget mere, alt sammen hentet fra et bredt udvalg af skriftlige og mundtlige kilder. Vi giver dig også tips til, hvordan du planlægger dine egne eventyr til disse fantastiske steder og mulighed for at dykke dybere ned i historierne bag.
Sankt Olai helligkilde, Øster Egesborg
Foreningen HidDenmark
HidDenmark blev formelt stiftet som forening i 2022, med det formål at belyse skjulte og glemte steder og historier fra rundt om i Danmark. Foreningen arbejder hovedsageligt ud fra et kulturformidlings- og bevaringsperspektiv, og har særligt øje for dér, hvor noget er i fare for, at gå tabt for eftertiden.
Forud for foreningen gik et mere løst defineret arbejds- og researchfælleskab, der tog sin oprindelse i en ide af Thomas Brisson Jørgensen og Simon Hesselager Johansen. Senere kom Lasse Sand Gluud til, der selvstændigt havde brygget på et lignende projekt afgrænset til mindre kendte historiske lokationer i Sydsjælland. Alle tre sidder i dag i HidDenmarks bestyrelse.
Du kan også blive en del af Hiddenmark holdet! Hjælp os i vores mission for at afdække Danmark’s fantastiske historier og lokationer, så vi kan give alle den bedst mulige og mest komplette oplevelse på deres ture rundt i landet. Skriv til os på contact@hiddenmark.dk eller brug kontaktformularen i bunden af siden.
Vi afdækker Danmarks skjulte sagn- og kulturhistorie
Vi leder efter glemte og oversete fortællinger i folkemindesamlinger, historiske årbøger, gamle aviser og meget andet. Flere sagn og personlige beretninger er aldrig blevet ordenligt dokumenteret og formidlet, hvilket vi forsøger at rette op på.
Vi kategoriserer og afmærker vores fund
Vi samler, kategoriserer og skriver om de fantastiske fortællinger vi støder på, så alle kan få glæde af dem. Ofte er en historie tilknyttet en bestemt lokation i landskabet, som vi herefter besøger og kortlægger.
Vi guider dig rundt i det danske sagnlandskab
Vores kort giver dig mulighed for at gå på opdagelse i lokalområdet, eller udpege lokationer til et senere besøg andetsteds i landet. Du kan søge på tværs af kategorier og med GPS-koordinater og rutebeskrivelser, er det nemt at finde frem til stederne.
Kontakt os
Thomas Brisson Jørgensen
Formand
thomas@hiddenmark.dk
Lasse Sand Gluud
Næstformand
lasse@hiddenmark.dk