Havfruer og mindesmærker
Havfruegrunden, var et lille stykke land, der engang lå i passagen mellem Slotsholmen og Christianshavn. Vandet omkring Havfruegrunden var meget lavt – kun få meter dybt – så for at aflede passerende skibe, rejste man tilbage i begyndelsen af 1600-tallet et tårnhøjt og imponerende monument, “Leda Og Svanen”, der kan ses på illustrationen nedenfor. Grunden blev sammen med statuen fjernet i 1795, for at give bedre plads til den øgede søhandelsaktivitet.
I dag står Anne Marie Carl Nielsens havfruestatue fra 1921 lige omkring det sted, hvor Havfruegrunden engang lå (dengang var havnefjorden meget bredere), som et minde om både den lille ø og havfrue-observationerne forbundet med den. Statuen er stort set ukendt sammenlignet med Den Lille Havfrue ved Langelinie, men er faktisk en meget mere autentisk afbildning af, hvordan disse væsner er blevet beskrevet gennem tiderne. Havfruer var ikke altid de billedskønne skabninger, vi kender fra nyere skildringer.
Anne Marie Carl Nielsens Havfrue, placeret ud for hvor Leda og Svanen engang stod.
Udvalgte kilder
- Knud Bokkenheuser – Spøgelser i København (Verden & Vi, vol. 2, 1920)
- https://dkwiki.dk/OrdBog/Leda_og_Svanen
Tags
I samme kategori…
Knud Lavard’s Haraldsted
Knud Lavard er en af de vigtigste danske helgener. I vore dage kender det store flertal af befolkningen dog kun hans navn, fordi det pryder adskillige gader rundt om i landet. Men mindet om ham lever videre i bedste velgående i Haraldsted, lidt uden for Ringsted
Sankt Helene’s Tisvildeleje
Tisvildeleje området er hjemsted for en række relikvier, der alle kan sættes i forbindelse med sagnet om Sankt Helene af Skåne
Kildevældssøen
Denne lille, uskyldigt udseende sø i udkanten af Østerbro har adskillige mystiske begivenheder knyttet til sig, der mest synes at kredse sig omkring observationer af et uidentificeret væsen.