Teilmann’s Manesten

GPS: 55.678768, 8.590464

Parkering: Den lille P-plads ved Nørholm Gods (55.685080, 8.597218)

Værd at vide: Husk at medbringe ordentligt fodtøj til turen, samt en lommelygte, hvis du planlægger at tage derhen efter mørkets frembrud

Andre attraktioner i nærheden:

Sorter efter
Dybt inde i skoven ved Nørholm i Vestjylland står en af de få tilbageværende "manepæle" i Danmark med flere uhyggelige historier tilknyttet den.

Om Teilmann’s Manesten

Teilmanns Manesten er en variation af den traditionelle “Manepæl”, der over store dele af landet blev brugt til at holde gengangere i jorden. Manepæle var normalt lavet af træ, og måtte derfor udskiftes regelmæssigt. Men netop fordi Teilmanns Manesten er lavet af sten, har den været i stand til at modstå selv det mest utilgivende danske vejr. Som noget helt unikt er Teilmanns Manesten derfor den selvsamme sten, der blev rejst omkring 1830.

Sagn og tro tilknyttet stenen

Teilmanns Manesten har været kendt af lokalbefolkningen og beboerne på Nørholm Gods i al den tid den har eksisteret, men dens sande formål blev glemt undervejs. Af en eller anden grund blev den i stedet anset for at være et monument til en død hest eller hund af en tidligere ejer af Nørholm. Omkring årtusindeskiftet blev det imidlertid afsløret, at stenen faktisk havde en noget mere uhyggelig historie bag sig.

Alt tyder på, at Teilmanns Manesten blev rejst for ca. 200 år siden af de daværende beboere på Nørholm, sammen med en manekyndig religiøs figur fra et andet sogn, da den lokale præst ikke magtede opgaven. Vi er ikke bekendt med detaljerne omkring denne operation, udover at målet for maningen var Nørholms tidliger ejer Andreas Charles Teilmann. Teilmann havde været død i mange år på dette tidspunkt (siden 1790), men tilsyneladende blev han anset for stadig at hjemsøge det område, hvor stenen nu står. At dømme efter niveauet af involvering udefra, må spøgeriet have været særligt slemt, og de lokale tydeligvis desperate efter en løsning.

Vejen til Teilmann’s Manesten

Man kan besøge Teilmanns Manesten ved at følge stien fra parkeringspladsen ind i skoven. Når man når den tidligere kildesætning, set på ovenstående billede, er man ca. halvvejs. Når man er ved at ankomme til mål-koordinaterne vil der være et skilt, der peger mod stenen. Herfra skal man krydse vandet et par steder. Holder man øjnene åbne, burde man nu kunne se manestenen inde til venstre, i en lysning.

 

Udvalgte kilder

Tags

I samme kategori…

Knud Lavard’s Haraldsted

Knud Lavard’s Haraldsted

Knud Lavard er en af ​​de vigtigste danske helgener. I vore dage kender det store flertal af befolkningen dog kun hans navn, fordi det pryder adskillige gader rundt om i landet. Men mindet om ham lever videre i bedste velgående i Haraldsted, lidt uden for Ringsted

Stenmanden

Stenmanden

I slutningen af det 19. århundrede udgravede danske jernbanearbejdere en stor, mærkelig sten, der umiskendeligt ligner en tætbygget, siddende skikkelse