Kildevældssøen

GPS: 55.7143717, 12.5660272 

Parkering: Der er mange parkeringsmuligheder i området, men alle forudsætter betaling

Værd at vide: Parken har åbent døgnet rundt

Attraktioner i nærheden:

Sorter efter
Denne lille, uskyldigt udseende sø i udkanten af Østerbro har adskillige mystiske begivenheder knyttet til sig, der mest synes at kredse sig omkring observationer af et uidentificeret væsen.

Beretninger fra søen

Kildevældssøen dækker et vådområde, der ikke er ret meget større end i en almindelig dansk svømmehal. Alligevel findes der flere øjenvidneberetninger, mest fra 1970’erne, omhandlende “noget” i søen, der henleder tankerne på historierne fra Skotlands Loch Ness. De fleste af disse beretninger kommer fra hundeluftere, og har fundet sted sent om natten eller tidligt om morgenen, om sommeren. Alle beskriver de noget, der kunne ligne en kuldsejlet båd (som regel i størrelsesordenen 2-3 meter, men nogen gange op til 4-5 meter), der bevægede sig frem og tilbage i vandet, med et kølvand bag sig. I alle beretningerne dykker “Uhyret” ned for at blive, efter højst et par minutter. Det siges også at flere hunde er druknet i søen gennem årene, under mystiske omstændigheder. Det ene øjeblik plasker det kære dyr legende rundt, det næste begynder vandet pludselig at skumme og boble kraftigt omkring den, for derefter at forsvinde med et *plop*.

Ovenstående vil nok blive mødt med en vis skepsis af de fleste læsere. Men den følgende historie, der efter sigende fandt sted i 1990’erne, har en mere realistisk klang: Et ungt, forelsket par – begge meget fulde – havde en aften hoppet over hegnet til parken, med henblik på lidt hemmelig natbadning. De havde begge taget tøjet af og var klar til at hoppe i, men i det sidste øjeblik gav fyren op, idet han simpelthen var for påvirket. Hans kæreste sprang dog i alligevel, imens han faldt i søvn til hendes plaskende lyde. Da han vågnede op næste morgen, lå pigens tøj stadig på græsset ved siden af ham, men der var intet spor af hende. Selv efter en lang eftersøgning og finkæmmelse af søen, fandt man hende aldrig.

Mulige forklaringer

Episoden med den forsvundne pige er, hvor sandsynlig den end kan lyde, nok alligevel i virkeligheden en vandrehistorie. Men derfor kan der sagtens være en kerne af sandhed i den. Vi ved nemlig at der er andre der er druknet i søen, selv i nyere tid. Hvad angår “uhyret”, så er det bemærkelsesværdigt at alle observationer af den kommer fra perioder hvor vejret har været varmt. Hvis der rent faktisk findes et ukendt, stort dyr i søen, giver det mening at det ville komme op på et sådant tidspunkt, hvor iltindholdet i vandet ville være på sit laveste.

Hvis man skulle pege på hvilket dyr det i så fald kunne dreje sig om, så vurderer biolog og kryptozoolog Lars Thomas at det kan være en gedde. Gedden er en ret uhyggelig og grotesk-udseende, forhistorisk fisk, som findes over hele landet, og en tilpas stor en af slagsen ville nemt kunne trække en lille hund ned med sig under vandet. Hvis vi dog skal tro på beretningerne om et væsen på 3, 4 eller 5 meter, så holder denne forklaring dog ikke. Det er ikke realistisk at der findes så store gedder i Danmark.

Der er blevet fremsat en ret interessant teori om, at der findes en underjordisk vandpassage fra søen ud i Svanemøllens havn, på samme måde som Loch Ness også er forbundet med havet. Dette ville åbne op for flere muligheder om “uhyrets” identitet, og er blevet forstærket ved det faktum, at flere besøgende i Kildevældsparken har bemærket en lugt af tang og andet, der typisk forbindes med havvand. Hvis dette viser sig at være korrekt, vil mulighederne for hvad søen kan indeholde, udvide sig dramatisk.

Ultimativt, eftersom der ikke har været nogen rapporter i flere årtier, så er det oprindelige “uhyre” nok dødt forlængst. Men, baseret på førnævnte, kan man sagtens forestille sig at der en dag kan opstå en lignende situation, der vil lede til en ny bølge af mærkelige observationer i Kildevældssøen – eller det der er værre.

 

Kilder

  • Lars Thomas –  Det Mystiske Danmark (Aschehoug, 2005)
  • Lars Thomas – Weird Waters (CFZ Press, 2010)

Tags

I samme kategori…

Havfruegrunden

Havfruegrunden

Havfruegrunden, var et lille stykke land, der engang lå i passagen mellem Slotsholmen og Christianshavn. Den lille ø fik sit navn, fordi havfruer efter sigende yndede at ligge derpå.

Knud Lavard’s Haraldsted

Knud Lavard’s Haraldsted

Knud Lavard er en af ​​de vigtigste danske helgener. I vore dage kender det store flertal af befolkningen dog kun hans navn, fordi det pryder adskillige gader rundt om i landet. Men mindet om ham lever videre i bedste velgående i Haraldsted, lidt uden for Ringsted